Aandachtige dokters
Mindfulness voor artsen
HomeWie wij zijn en wat wij willenAanbodBoeken, artikelen en audio cd'sLinksContact
trainingenintervisie jaargroepReader en CDmaandelijkse stiltezondagentwee-wekelijkse oefenavonden
trainingen


In Februari 2015 start er weer een nieuwe training. Ga voor verder informatie en inschrijving naar de website van de WDH Midden Nederland, dit is de link: http://www.wdhmn.nl/52-820-aandachttraining-op-basis-van-mindfulness-voorjaar-2015.html


De aandachttraining zoals wij deze aanbieden is ontwikkeld op basis van de mindfulnesstraining van Jon Kabat-Zinn (University of Massachusetts Medical School/ Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society) en andere pioniers op dit gebied zoals Mark Williams (University of Oxford).

Kennis uit medisch biologisch onderzoek over stress en reacties op stress worden gecombineerd met kennis uit bewustzijnsdisciplines als boeddhistische meditatie en yoga. De effectiviteit van deze stressreductietraining (MBSR) is goed onderzocht. Deelnemers blijken beter met stress te kunnen omgaan en na afloop van de cursus in de meeste gevallen door te gaan met een aantal van de geleerde oefeningen. 
De training vraagt veel inzet maar levert ook veel op: een werkelijke omschakeling in het dagelijks (werk)leven. 
De basis van de training is ervaring opdoen met zowel zogenaamde formele (met aandacht zitten, lopen en bewegen) als informele oefeningen (aandacht bij dagelijks terugkerende activiteiten, m.n. in de praktijk en in het contact met patiënten). Daarnaast is er aandacht voor de specifieke uitdagingen die deelnemers in hun werk als (huis)arts ondervinden als zij mindfulness in hun werk een plaats willen geven.